Istorijat

Prva ragbi lopta na teritoriji današnje Vojvodine doneta je u jesen 1912. godine u Sremskoj Mitrovici. Pisani trag o ovom istorijskom događaju ostavio je novinar Ozren Popović, koji je i sam bio učesnik prvih igara sa jajastom loptom. On je krajem osamdesetih godina prošloga veka u svom pismu Miladinu Tintareviću opisujući prve početke Fudbalskog kluba Srem iz Sremske Mitroviće napisao:

Možda će začuditi ako kažem da je Sremska Mitrovica jedini grad ove zemlje, u kome je ragbi prethodio fudbalu. Otkud to? Eto, otuda, što je u Mitrovici stalno boravio jedan Francuz iz Bordoa, koji je ranije igrao ragbi u francuskim klubovima. Francuz je po dolasku u Mitrovicu doneo pravu ragbi loptu. Brzo je okupio nas mlade oko sebe. Međutim, uvek je bilo natezanja hoćemo li igrati ragbi ili fudbal. Igrali smo i jedno i drugo, ali više ragbi. Taj Francuz nas je naučio da igramo ragbi. Igralište obeleženo za ragbi bilo je kod Kaznione (današnjeg KP doma—zatvora).

Igra je potrajala sve do izbijanja rata u leto 1914. godine, kada je Francuz napustio Sremsku Mitrovicu.

Ragbi 13 u SFR Jugoslaviji

Tačno 40 godina kasnije, ragbi lopta je ponovo zaskakutala po Vojvođanskoj ravnici, ovaj put u Pančevu. Bilo je to 15.04.1954. godine, kada je u Pančevu odigrana prva, doduše nezvanična utakmica u ragbiju 13. Sastali su se domaći ASK (Akademski sportski klub) i Radnički iz Beograda. Gosti iz Beograda su bili bolji i zasluženo trijumfovali sa 35-15. Bila je to jedina utakmica koju su Pančevci odigrali pod imenom ASK. Ubrzo su promenili naziv u Dinamo, ali ni pod tim imenom nisu dugo ostali, jer su krajem 1954. po treći put promenili ime, ovaj put u Jedinstvo. Pod tim imenom Pančevci su postigli svoje najveće uspehe u ragbiju 13, osvojivši Prvenstvo SFR Jugoslavije u ragbiju 13 1957. godine i Kup SFR Jugoslavije 1958. godine.

Ragbi 13 - Pančevo vs Marselj 40-48
Selekcije Pančeva i Marselja, pre početka utakmice

Prva međunarodna ragbi 13 utakmica odigrana je takođe na tlu Vojvodine. U okviru proslave Dana Ustanka u Drugom svetskom ratu, u Pančevu je 07.07.1955. godine odigrana utakmica između gradskih selekcija Pančeva i Marselja (Francuska). Utakmica je odigrana na gradskom stadionu pred oko 2.000 gledalaca, a gosti su trijumfovali sa 48-40 (28-20).

U Pančevu su pored Jedinstva, postajala još dva kluba Utva (1956-1961) i Omladinac (1961-1964).

Sombor je još jedini grad u Vojvodini pored Pančeva, gde je bio formiran jedan ragbi 13 klub. Klub je osnovan  1956. godine pod nazivom Radnički. Iste godine se  takmičio u Kupu gradova pod imenom Sombor sa Beogradom, Zemunom, i Pančevom. Ugasio se nakon tri godine rada 1959.

Momenat sa utakmice Kupa Gradova između Beograda i Sombora u decembru 1956. godine

Ragbi 13 u SR Jugoslaviji/Srbiji i Crnoj Gori

Novi početak usledio je ponovo nakon pauze od 40 godina. Početkom 21 veka, u Novom Sadu je osnovan Ragbi klub Vojvodina, koji je uzeo učešće i u takmičenjima pod organizacijom Ragbi 13 federacije Srbije.